Superb 1.6 TDI 105 KM - wrażenia z jazdy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Big
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 6389

rezon, jakoś nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym parkowaniem. Superb jest długi, to fakt, ma całe 4,84 m, ale co mi przeszkadza jego długość przy parkowaniu, jeśli na 95% miejsc parkingowych parkuje się prostopadle więc nie ma specjalnego znaczenia czy parkuję małym Clio II mojej żony, czy moim S II.
    Długośc S II, jeśli chodzi o parkowanie, ma znaczenie tylko i wyłącznie przy parkowaniu równoległym, ale miejsc parkingowych na których parkuje sie w ten własnie sposób jest, przynajlmniej w Lublinie, niewiele.
    Czarny Elegance

Komentarz

• rezon
      RS
      • 2006
      • 1894
      • Volvo
      • AKL 1.6 MPI 101 KM
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

W centrum Lublina widziałem wiele miejsc parkowania wzdłuż ulicy - np. ul. Sądowa po prawej stronie, na przeciwko US. ul. Lipowa po prawej jadąc od Centrum. To tylko te, na których sam miałem problem Na pewno jest jeszcze wiele innych. Sam zresztą się przekonasz, co ja Ci będę tłumaczył.

Komentarz

• Big
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6389

rezon, na Lipowej nie ma miejsc parkingowych, chyba że pod C.H. Plaza ale tam też nie ma równoległych. Na Sądowej parkuje się prostopadle na chodniku przy Urządzie Skarbowym. Równolegle parkuje się tylko na ul. Ogrodowej i parę miejsc na 1 Armii WP.
        Jak szukałem miejsca żeby przetestowac system automatycznego parkowania w SII to musiałem sie namęczyć aby takowe wyszukać.
        Ogólnie jeżdżąc S II i od czasu do czasu Clio II nie czuję jakiś minusów wynikajacych z duzych gabarytów SII, jeślil chodzi o parkowanie.
        Czarny Elegance

Komentarz

• rezon
          RS
          • 2006
          • 1894
          • Volvo
          • AKL 1.6 MPI 101 KM
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Na Sądowej po drugiej stronie niż US masz na 150% równoległe parkowanie i to czasami w dwóch rzędach - jeden na chodniku, drugi na jezdni. Ta druga to faktycznie nie Lipowa - tylko Curie. Jak jedzie się od Lipowej po prawej stronie są 3-4 miejsca. Na Lipowej o ile pamiętam to na przeciwko Plazy, po drugiej stronie ullicy też często stoją równolegle - ale tam nigdy nie znalazłem miejsca. Wymieniałem tylko te, na których sam stawałem, a w centrum Lublina jest na pewno wiele innych miejsc z parkowaniem równoległym. Jak np. chodnik na przeciwko NBP i .....

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratoRS
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Przy prostopsdlym tez jest problem. To auto najczesciej potrzebuje calego miejsca zeby nie wystawac na ulice zwlaszcza pod CH gdzie miejsca sa odbiciem lustrzanym i jak nie wjedzie sie glebiej to wystajemy po pol metra albo wiecej.
            Spritmonitor.de

Komentarz

• andriu21tg
              L&K
              S_OCP Member
              • 2008
              • 1499

Maicroft, dokładnie tak jak mówisz! !

Komentarz

• rezon
                RS
                • 2006
                • 1894
                • Volvo
                • AKL 1.6 MPI 101 KM
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                Przy prostopsdlym tez jest problem. To auto najczesciej potrzebuje calego miejsca zeby nie wystawac na ulice zwlaszcza pod CH gdzie miejsca sa odbiciem lustrzanym i jak nie wjedzie sie glebiej to wystajemy po pol metra albo wiecej.
                i w tym względzie Octavia jest lepsza, o Smarcie nie wspominając

Komentarz

• likoss
                  Elegance
                  • 2010
                  • 753
                  • Superb II combi (3T5)

A jeszcze lepiej wypada rower.
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=81807
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ghlight=likoss
                  http://www.jiu-jitsu-gruppe-heinrich-jansen.de/

Komentarz

• Big
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 6389

Zamieszczone przez likoss
                    A jeszcze lepiej wypada rower.
                    Dokładnie 8)
                    Ja jakoś nie mam problemów z parkowaniem S II i nie widzę zbytniej różnicy w stosunku do małego Clio. No ale złej baletnicy ....
                    Czarny Elegance

Komentarz

• andriu21tg
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2008
                      • 1499

Big, problem z parkowaniem a gabaryty aby zaparkować czasem niestety nie idą w parze. .tak jak piszeMaicroft, s2 dupa wystaje bardzo często ,gdzie np G7 chowa się za innym autem bez specjalnej spiny i kręcenia. .

Komentarz

• rezon
                        RS
                        • 2006
                        • 1894
                        • Volvo
                        • AKL 1.6 MPI 101 KM
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Big
                        Ja jakoś nie mam problemów z parkowaniem S II i nie widzę zbytniej różnicy w stosunku do małego Clio. No ale złej baletnicy ....
                        chyba czas do okulisty się wybrać :lol: jakieś 1,2m różnicy jednak jest. Jak mam wystarczająco miejsca to nie mam problemów z zaparkowaniem S2, ale nawet aby upchnąć go w garażu musiałbym zrobić z kombi hatchbacka np. opuszczając bramę garażową. Niestety takiej też nie mam - tylko zwykłe drzwi garażowe, więc jeżdżę kombi :lol: Jak jest gdzieś 4,5m to choćbyś był Miszczem kierownicy i okolic to S2 nie upchniesz :lol: No nie da się po prostu i tyle. A centrum Lublina nie odbiega od przeciętnej - miejsc do parkowania jest mało - zwłaszcza tuż za strefą.

Komentarz

• likoss
                          Elegance
                          • 2010
                          • 753
                          • Superb II combi (3T5)

panowie nie popadajmy w paranoje parkuje w garazu podziemnym miedzy sciana a słupkiem, Octavia nie bylo problemu Superb'em combi tez nie ma ok sensory krzyczą ale bez problemu sie miesci. OK w warunkach miejskich moze byc gorzej no ale
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=81807
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ghlight=likoss
                          http://www.jiu-jitsu-gruppe-heinrich-jansen.de/

Komentarz

• andriu21tg
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2008
                            • 1499

rezon, miałem dokładnie taki sam problem.. na 3 tygodnie ze stałego murowanego 6metrowego chciałem go odstawić do blaszaka 5m no i brakuje...

Komentarz

• Big
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 6389

Zamieszczone przez likoss
                              panowie nie popadajmy w paranoje parkuje w garazu podziemnym miedzy sciana a słupkiem
                              Dokładnie tak. Moim ulubionym miejscem w lubelskim CH Plaza jest miejsce pomiędzy dwoma grubymi słupami (nikt mi tam nie obije auta :twisted: ) i nie ważne czy jadę tam żony Clio II, czy też swoim SII właśnie tam zawsze staję i nie sprawia mi to jakiś problemów. Co więcej SII jest dużo przyjemniejszy i łatwiejszy w manewrowaniu od Clio II, gdyż ma duuuuużo lepszy skręt niż małe Clio II. Do chodzi więc do takich paradoksów, że tam gdzie Clio II muszę kręcić na 2-3 razy SII wyrabiam się na jeden raz 8)
                              Jeszcze raz powtórzę, tam gdzie nie ma potrzeby parkowania równoleglego, a w Lublinie takich miejsc jest bardzo mało, tam nie czuję absolutnie żadnych problemów z parkowaniem SII, pomimo jego długości.
                              Czarny Elegance

Komentarz

• pstryczek
                                RS
                                • 2009
                                • 10795
                                • Superb III (3V3)

To ja mam inne odczucia, trzeba wziąść duży łuk, albo parkować na dwa razy, aby porządnie równolegle stanąć na większości parkingów. Auto jest długie, przeważnie mocno wystaje w rzędzie aut, przez co jest narażone na działania "niedzielnych" kierowców :P
                                Marek

Komentarz

• Alonzo_
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 2460
                                  • Hyundai

Kurcze trochę nie łapie sensu tego co jest na tej stronie. Chyba większość z nas jest obdarzona jakąś wyobraźnią i widzi że SII to spore auto i że z pewnością w wielu miejscach łatwo może nie być. Nie ma co się oszukiwać. Zależy od priorytetów. Jak ktoś potrzebuje zwinne auto głównie po mieście i wie, że z parkingami (ilością/wielkością) słabo to świadomie zrobi sobie takim zakupem kuku. Ja w swoim też nie raz pod nosem wyzywam bo albo ciasno bo zwyczajnie ciasno albo jakiś *uj za szeroko sobie ustał, albo mój wystaje. Gdyby mi nie było szkoda, żę ktoś go przytrze bym stawiał gdzie się wcisnę i tyle a tak to miejsca wielokrotnie mało i trzeba szukać czasami. I podobnie w SII - inaczej sie nie da po też podobnie długi. Ale skoro się kupuje większe auto to oprócz wielu zalet chyba zdajemy sobie sprawę z tych pewnych problemów które gabaryty mogą za sobą czasami nieść. Big parkuje, inni nie. Tak bywa.

Komentarz

• WIELKIBONGO
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 1594
                                    • Superb II (3T4)

Alonzo_, +1

Przed Superbem miałe OI, OII, OII RS :lol: :lol:

No i chyba logicznym jest że Superbem potrzeba wiecej miejsca do zaparkowania niz np. Octavią :diabelski_usmiech Praw fizyki sie nie oszuka I nie chodzi o samo miejsce do parkowania bo Superb potrzebuje go tylko troszke wiecej niz OII ale o mozliwosci manewrowania żeby się tam zmieścic
                                    NajtFukinPatrol North-West

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                                    PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                                    BYŁA TEŻ CEGA
                                    A TERAZ JEST SUPERB CBBB
                                    MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!

Komentarz

• sew1981
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratoRS
                                      • 2009
                                      • 10986
                                      • Fiat

ok prawda , ale auto jest tak naprawdę tylko dłuższe od OII, nie jest za wiele szersze, jeśli w ogóle, więc nie przesadzajmy. Ja latałem SI, który mniejszy nie jest od SII wcale i jakiś większych problemów mi to w mieście nie sprawiało, przecież superb to dłuższy Passat tak naprawdę :P Ale może tak mam bo po mieście i dostawczakami się latało typu Sprinter w średniej budzie i nie miałem problemów z ogarnianiem tego na parkingach. Myślę, że to kwestia umiejętności, bo miejsa parkingowe są raczej standardowe przeważnie na mieście :P

Komentarz

• kropi
                                        Ambiente
                                        • 2008
                                        • 153

Superb jest trochę szerszy - z tyłu bez problemu 3 foteliki się mieszczą, w OIII jest z tym problem. Poza tym akustyka w OIII jest na dłuższą metę męcząca, jeśli jeździ się głównie po mieście (czytaj: po dziurach) dudnienie zawiasu odbiera sporo frajdy z jazdy. Silnik 1.4 daje radę z zapasem w OIII do sprawnej jazdy w różnych warunkach, więc w SII też nie powinno być źle. Jak zwykle - wybór wymaga kompromisów...

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratoRS
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

Ja twierdze ze 3 foteliki w Superbie to jest awykonalne jesli dwa z nich maja isofix. Jak sa zapinane do pasow i sa stosunkowo waskie to wtedy tak. Chyba ze wkladamy 3 podkladki pod tylek, to jak juz zapniemy pasy to jest OK.

Tylko jak sa 3 niezalezne fotele to mozna mowic o jakim komforcie zapinania fotelikow dla dzieci :x
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

• kropi
                                            Ambiente
                                            • 2008
                                            • 153

Fakt, ale w Octavii po zapięciu 2 fotelików z isofixem pomiędzy nimi pozostaje przestrzeń co najwyżej na kanapki :lol:

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratoRS
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

Dokladnie, w S2 wcale duzo lepiej nie jest, tam ratunkiem jest jedynie wiecej miejsca w strone drzwi przy zwyklych fotelikach.
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• Enriquez
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 7685
                                                • Superb III (3V3)

3 foteliki w Superbie to się chyba nie da...
                                                Przecież S2 jest na szerokość taki sam jak O2
                                                Pozdrawiam
                                                Marcin

Komentarz

• marlej108
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 4976
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

a mnie tak zastanawiaja 2 rzeczy:

1. czy 1.6 tdi ma podobne problemy jak 1.9 tdi - chodzi mi o te rzeczy poruszane w tym watku:

czy tez w 1.6 tdi jest z tym spokoj?

2. czy mozna zaryzykowac teze, ze 1.6 tdi jest silnikiem wyraznie trwalszym od 1.4 tsi? Chodzi mi o te dwa montowane obecnie w Superbach (1.6 tdi i 1.4 tsi)....
                                                  http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Maicroft
                                                    Moderator
                                                    S_OCP MemberModeratoRS
                                                    • 2004
                                                    • 25757
                                                    • Audi

O panewkach w 1.6TDI nikt nic nie powie. Ja znam dwa 1.6TDI ktore maja ciut ponad 100kkm i daja rade, a tu pojawia sie tematy o takich z przebiegami 200kkm+, serwisowane w trybie LL i nic sie nie dzieje. W jednym na te ~30kkm trzeba bylo raz dolac oleju

Superb w dalszym ciagu ma stare silniki CAYC oraz CAXA, w tym wypadku lifting nic nie zmienil.
                                                    Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...